Dag 7 Naar Wall en Badlands


 maandag 14 september

"Experience Wall Drug". De reclameborden langs de Interstate 90 laten er geen misverstand over bestaan: we gaan richting Wall Drugstore. Al tientallen mijlen van te voren wordt het ons toegeroepen: gratis ijswater en koffie voor 5 cent, all leather goods, food, drinks enzovoorts is verkrijgbaar bij Wall Drugstore in het plaatsje Wall.


Die verleiding kunnen ook wij niet weerstaan. Wall Drug was oorspronkelijk eeen drugstore, die niet zo goed liep en waarvan de eigenaren in de dertiger jaren bedachten dat ze klanten konden lokken met gratis ijswater. Dat voordeeltje werd aangekondigd op grote borden langs de nabij gelegen autoweg. Inderdaad geen gek idee voor de auto's die in de zomer over de hete prairie langs het plaatsje kwamen gereden. Die stopten in grote getale en - geheel volgens de Amerikaanse droom - floreerde de zaak nadien enorm. Een voorbeeld voor de managementboeken qua marketing en communicatie. Inmiddels is het geheel in handen van de derde generatie en uitgegroeid tot een verzameling winkels en allerlei wat kermisachtige attracties erom heen. Inderdaad kost de koffie er nog steeds 5 cent en een donut 1 dollar 20 (gratis voor veteranen en stelletjes op huwelijksreis). De bedoeling is dan natuurlijk dat je er verder van alles koopt. Natuurlijk super toeristisch en vol kitsch maar toch ook een deel van de cultuur hier. KJ: er waren inderdaad cowboylaarzen in allerlei vormen en kleuren te koop, maar enige honderden dollars voor een paar toch wel buitenissige laarzen vonden we geen grapje meer!

Na dit all-American spektakel zijn we de Badlands ingereden. Bad lands, letterlijk slecht land. Het zijn kale rotsformaties, die plotseling uit de prairie oprijzen. Net als Death Valley was ook dit zoveel miljoen jaar geleden een binnenzee. Door vulkanische activiteiten kwam de bodem omhoog en liep het water weg. Er zijn veel fossielen gevonden van allerlei dieren. Al met al een heel woest en interessant gebied. Het leverde vele bijzondere foto's op. Het weer is vandaag weer mooi en dat betekende in de Badlands rondut heet; van een korte wandeling door het gebied hebben we darom maar afgezien.

Na het bezoek aan het altijd interessante Visitors Centre zijn we via een scenic road teruggereden naar Rapid City. Morgen gaan we verder westwaarts en via Devils Tower (bekend van Close Encouters of the Third Kind) richting Sheridan. We zijn dan ongeveer halverwege richting Yellowstone. Om een idee van de afstanden te geven: dat ligt vanaf Rapid City op 477 mijl.

Vandaag kostte dit uitstapje van Rapid City naar het Oosten in totaal 175 mijl.