dag 6: Custer Park, Crazy Horse


 zondag 13 september


Het is vandaag een grauwe dag en in de drizzle, gecombineerd met een zicht van 100 meter, rijden we terug naar de zuidingang van Custer Park. Dit park is bekend om zijn kudde van 1500 bisons en al rijdend over de Wild Life Loop zien we deze dieren inderdaad in grote getale.

Ze lopen over de weg en liggen in het gras. Een van de bisons probeert een cattlegrid over te steken en komt met zijn hoef klem te zitten. Hij weet zich los te wurmen maar heeft duidelijk zijn poot bezeerd. Verder zien we veel antilopen en later op de dag zelfs nog enige berggeiten.

De Iron Mountain Road laten we zitten. Theoretisch moeten we die kunnen rijden met onze 12 ft. hoge en 10 ft. brede camper, maar enige tunnels zijn 12 ft. 2 inches hoog en dat risico willen we toch niet nemen. De verzekering van onze camper dekt een mogelijke schade aan het dak niet. We rijden daarom terug naar Custer en daarvandaan naar Crazy Horse Memorial.

Ook dit is net als Mount Rushmore een in de bergen uitgehakt beeld. De indianen wilden na Mount Rushmore een beeld dat hun stammen zou eren. Zij benaderden de beeldhouwer Korczak Ziolkowski. Deze begon na de oorlog aan deze klus en ontwierp een beeld van de Indiaanse krijger Crazy Horse. Het beeld moet zo'n 200 meter hoog worden. Voorlopig is alleen het hoofd af. Bij het memorial is een museum met Indiaanse kunst. Het geheel moet gestalte krijgen zonder overheidsgeld en lijkt dus nog wel 50 jaar te gaan duren. Al met al net zo verbazingwekkend als het nabij gelegen Mount Rushmore. We hebben de camper vanavond geparkeerd zo'n 12 mijl ten zuiden van Rapid City op camping Mystery Mountain. Voor morgen staan de Badlands op het programma. Maar eerst een bezoek aan de Walmart om te klagen over de enige dagen geleden aangeschafte mobile phone, die 300 belminuten zou bevatten maar er in werkelijkheid, na het ding via internet aangemeld te hebben, geen één blijkt te hebben.

We hebben vandaag 102 mijl gereden.