Dag 5: Scottsbluff - Custer

zaterdag 12 september

Hoe Amerikaans kan een dag zijn? Heel Amerikaans, zo blijkt vandaag. Beginnend met een bezoekje aan het Visitor center van Scottsbluff Monument, waar we een indruk krijgen van de oude huifkarren, waarmee de pioniers westwaarts trokken, tot de eindeloze vlakten van de prairie. En van een echte lokale rodeo op het platteland van Nebraska tot de avondceremonie, compleet met vlag en volkslied, in Mount Rushmore.

We reden van Scottsbluff pal noordwaarts over de vlakten van Nebraska. Eindeloos droog grasland, zo ver als je kan kijken en daar de weg rechtdoor doorheen. Als je de wetten van het perspectief (twee evenwijdige lijnen ontmoeten elkaar op de horizon) nog niet zou kennen, dan had je die vandaag voor je ogen kunnen zien. Mijl na mijl de golvende vlakten, met daarin zo nu en dan vee en de windmolentjes uit de Donald Duck. Ook de telefoonpalen uit de DD trouwens.En toen, plotseling, een samenklontering van pick-up truckjes, grote veewagens, paarden en mensen met cowboyhoeden. Het bleek een echte rodeo, niet voor de toeristen (we waren de enige) maar voor de locals. Jonge cowboys en -girls reden razendsnel in een omheining, gleden in galop van hun paard en moesten de poten van een geit samen binden. Daarna een oefening om in volle vaart met lasso een jonge koe te vangen. Dat is dus kennelijk heel moeilijk, want niemand lukte het!. Ook het vangen van een jonge stier bleek nog niet zo eenvoudig.

Na een uurtje hielden we het voor gezien en zijn we doorgereden: via Hotsprings naar Custer. Daar staan we op Good Samcamping Crazy Horse, maar die valt een beetje tegen: duur en we staan vlak tegen de weg. We zijn er rond half vijf en besluiten vanavond naar de avondceremonie van Mount Rushmore te gaan, 20 mijl verder. We kijken het met verbazing aan: eerst een verhaal van een ranger over vrijheid en democratie, dan een film over alle goede deugden van Amerika en de daden van de vier presidenten van Mount Rushmore: Washington, Jefferson, Lincoln en Theodore Roosevelt. Daarna het door velen uit volle borst meegezongen volkslied en het plechtig strijken van de vlag. Daarbij zijn alle oud-strijders van leger, luchtmacht en marine op het podium geroepen. Die worden met naam en legeronderdeel (United States Airforces, Marines, Navy of Army) voorgesteld en bedankt voor hun bijdrage aan de vrijheid. We zouden ons zo'n ceremonie in Europa niet kunnen voorstellen maar het was wel bijzonder het eens mee te maken.We hebben vandaag 190 mijl gereden en hebben daar 8 uur over gedaan, inclusief boodschappen doen bij Walmart in Scottsbluff, lunch onderweg, tanken en bezoek aan rodeo. 's Avonds nog 40 mijl heen en terug naar Mount Rushmore.