Dag 20 Moab - Mesa Verde NPZondag 27 september


“Pas op als u zwakke enkels, knieën, heupen of rug hebt, dan wel als u last hebt van uw hart of longen”. Gezien alle waarschuwingen, lijkt de trail die we met een ranger naar het Cliff dwelling in het zuiden van Mesa Verde NP willen maken, een hele onderneming.
We wagen het er toch op, al baren de vier ladders die we moeten beklimmen ons nog enige zorgen. Helaas, we kunnen ons niet op een stoere tocht beroemen, want de ‘moeilijkheden’ van de trail gaan niet verder dan een hele steile klim langs zeer smalle treden. Zelfs de ladders blijken uiterst stevig, niet zwiepend en precies in de juiste hoek staand. De trail leidt naar een grote cliff dwelling, waar tot ca. 1300 enige honderden mensen (indianen) hebben gewoond. De woningen zijn in de rotsen gebouwd en bestaan uit 217 kamers. Heel interessant om te zien.

We zijn kort na de middag in Mesa Verde NP na ruim drie uur rijden vanuit Moab.
Het eerste gedeelte van de route gaat nog door het woestijn- en rotslandschap, dat we kennen van Moab. Later rijden we langs US 491 vooral door golvend en glooiend landbouwgebied, wat een lappendeken aan groene en gele velden en akkers oplevert.

In Mesa Verde aangekomen, regelen we eerst een plaatsje op camping Morefield Village en rijden dan via een bochtige en steile weg, tussen de prachtig rood en geel gekleurde bergen door, 11 mijl verder naar het bezoekerscentrum. Daar blijken we nog mee te kunnen met bovengenoemde tour naar het Cliff palace, nog weer 5 mijl verder. Na afloop rijden we de 16 mijl weer terug naar de camping. Daar blijken de herten zich niks van de campers aan te trekken; ze scharrelen hier rustig tussen de picnictafels door.

We hebben vandaag 100 mijl gereden.