Dag 16 Salt Lake City


woensdag 23 september

Vandaag dus Salt Lake City, de hoofdstad van de Mormonen. Het is hier in Utah weer warmer dan we de laatste dagen gewend waren. We gaan naar Temple Square, waar de tempel van de Mormonen met zijn zes torens kolossaal opdoemt. Niet dat wij die tempel in mogen, want dat is een heiligdom alleen voor de Mormonen. In alle andere gebouwen en de faai aangelegde tuinen zijn we echter meer dan welkom. Overal lopen koppels jonge Mormonen met een gelukzalige blik in hun ogen die bereidwillig hun diensten als gids aanbieden. Als we daar geen gebruik van willen maken is dat echter ook goed. Alles ademt de sfeer van de grote voorgangers Smith en Young, die in de 19e eeuw de leiders van de Mormonen waren. Hoe bewonderenswaardig op zich de bouw van de tempel in die tijd ook geweest is, de volledige onderwerping toen en nu van de Mormonenvolgelingen aan hun leiders gaat ons na een uurtje toch tegen staan. Down Town Salt Lake City valt er echter niet zo heel veel meer te beleven.

Een lijstje met Salt Lake attracties, dat we op de camping hebben gekregen, doet ons kiezen voor Gardner Historic Center, verder naar het zuiden in de stad. Tom-tom brengt ons er feilloos. Het blijkt een verzameling oude huisjes, die daar bijeen zijn gebracht en nu dienst doen als winkeltjes. Men heeft echt zijn best gedaan er iets van te maken: met het oog op Halloween liggen overal strobalen en pompoenen. Het zijn allemaal bijzondere winkeltjes (o.a. een winkel met kerstversiering, één met quiltstoffen en één met talloze kant-en-klare kleurige fabrieksquilts). We brengen er gemakkelijk enige tijd zoet.

Een volgende verplaatsing naar een Outlet brengt ons 28 mijl verder in Park City. Na de nodige inkopen aldaar (grote kortingen en een lage dollarkoers, yammie!) vinden we een plekje op het RV Resort in Park City. Omdat we elkaar vandaag precies 45 jaar kennen gaan we uit eten in Ruby Tuesday. Dat is voor Amerikaanse begrippen best gezellig: er zijn versieringen van oude sportattributen en het hangt vol met Tiffanylampen. Wij zitten (heel toepasselijk) tegenover elkaar in treincoupé-opstelling, zoals heel vroeger in Wiener Wald. Al met al een rustige dag.

We hebben vandaag 46 mijl gereden.

Morgen gaan we richting Moab.