Dag 12 Yellowstone


zaterdag 19 september

Onze tweede (hele) dag in Yellowstone rijden we van de camping in Fishing Bridge naar de upper loop, naar Norrison in het Noord-Westen. Ook in dit deel van Yellowstone zijn geysers en hete stoombronnen actief. De bekendste is de Steamboatgeyser, de grootste geyser ter wereld. Hij kan tot 90 meter hoog spuiten maar deed dit voor het laatst in 2005.
Wij zien nu vooral stoom en enige kleine uitbarstingen. In de hele omgeving zijn vele kleine geysers en bronnen. Het is een fascinerend gezicht: turkoise water en roze/grijze modder bubbelen en overal hangen grotere en kleinere stoomwolken boven de aarde. Vlakbij ligt ook het Porcelain Basin. De poelen hier hebben vaak prachtige kleuren, veroorzaakt door verschillende bacteriën. Overal staan waarschuwingen dat je toch vooral op het speciaal aangelegde plankier moet blijven. Enerzijds is dit om ongelukken te voorkomen; de aarde is soms maar dun en je loopt kans je lelijk te branden aan de hete modder en bovendien is die zo zuur dat het water een gat in een laars kan branden. Anderzijds is alles er op gericht de gevormde kristallen en het kwetsbare ondergrondse leidingsysteem tegen mogelijk menselijke vernielingen te beschermen.
Daarna rijden we naar Mammoth Springs, in het uiterste Noorden van het park om daar de door kalkafzetting gevormde terrassen te bekijken. Ook dit is weer een bijzonder gezicht: helderwitte afzetting, die aan ijs en sneeuw doet denken. Hier en daar is het wit gemengd met bruinrood en geel. In Mammoth Springs zien we nog elken voor de huizen van rangers liggen. We rijden terug via Tower/Roosevelt door een landschap van afgeronde bergen en valleien met geelkleurig gras. De berghellingen zijn afwisselend bekleed met de vele naaldbomen die je hier ziet of met gras. Niet ver van de camping in Fishing Bridge zien we weer bisons, vlakbij de plek waar we ze deze morgen ook al zagen. We beginnen er al aan gewend te raken! Op wat elken en antilopen na, hebben we niet heel veel dieren gespot hier. Het wachten is nog op een beer!

We hebben vandaag weer 103 mijl gereden en zijn daar met alle bezichtigingen, korte wandelingen en stops een volle dag mee bezig geweest.